tisdag 30 november 2010

3 x virkad julstrumpa

 Nu är barnens julstrumpor färdiga!

Inte alldeles lika, men så blir det när jag virkar på frihand. I reklamsammanhang antar jag att det skulle heta något i stil med "handgjorda, alla är unika". Och det låter lite flottare så jag  håller mig till det.

Jag tyckte att det var en otroligt bra idé att barnen själva skulle få välja bland mina tyger till sina strumpor, men de var inte lika begeistrade.

H, 7 år, ville att det skulle vara juligt, så han valde brunt tyg med hjärtan och gult med orange ränder (?). Han var klart mest samarbetsvillig.

J, 3 år, tyckte att rosa med vita blommor och fåglar och gult tyg med elefanter var en bra kombination.

R, 5 år, tyckte att jag skulle välja åt honom och sprang och gömde sig. Efter starka påtryckningar från min sida kom han surt och valde grönblommigt och gult med elefanter.

Så där himla mysigt som det ska vara att pyssla med barnen blev det inte den här gången heller, men nu har de i alla fall varsin julstrumpa.

Mission accomplished!

fredag 26 november 2010

Kuddar och hyacinter


I dag har varit en riktigt trevlig dag. Solsken och långsamt fallande snöflingor. Jag har eldat i vår gjutjärnskamin och späntat stickor. Virkningen har fått konkurrens i form av vedeldande och stickspäntande. Angry Birds på telefonen är också ett ständigt hot mot virktiden.

Jag har i alla fall kunnat slita mig från störningsmomenten och både virkat och sytt.

I går blev en till julstrumpa klar och så sydde jag äntligen ett kuddfodral av det lejongula barnpåslakanet som fått vara ett alldelse för stort överdrag till en dunkudde.

I dag fortsatte jag med strumpa nr 3 och ett fodral till den runda, avlånga kudden. Tyget är från ett himla fint påslakan, brunt med djungelmönster. Den lilla fyrkantiga kudden är köpt på, såklart, Tradera. Tygerna är också köpt där.

Vad jag kan komma ihåg har jag inte sytt kuddfodral förut, inte i vuxen ålder åtminstone. Därför är det inte precis några avancerade skapelser, men den runda var svår nog i alla fall. Några dragkedjor hade jag inte, så det fick bli en omlottvariant och det var inte lätt på den runda.



Två vita hyacinter hann jag också med att plantera. De senaste åren har jag använt de här muggarna, som jag har ett gäng av, som hyacintkrukor.

Muggarna används resten av året också, mest som småförvaring av till exempel spelkulor, små legobitar på avvägar och damm.

onsdag 24 november 2010

...och så en liten frukttårta.


En liten frukttårta som blivit liggande har nu blivit klar.




Julstrumpa och små julgranskulor


Efter två dagar med många pepparkakor och lite lingonglögg börjar julkänslorna smyga sig på.

En och en halv julstrumpa har jag hunnit med att virka, så nu är det bara minst en och en halv kvar. Om jag och M ska ha varsin blir det tre och en halv. Som tur är, är garnet tjockt och med en klar som mall, så kommer det gå ganska snabbt, hoppas jag i alla fall.

I går blev ett gäng små, små julgranskulor inhandlade. Jag vill ha rosa julgranskulor, men det är ju helt hopplöst att hitta. I den här kartongen från Lagerhaus fanns det åtminstone några rosa. En rulle julklappspapper slank också med. Efersom de fler julklappar faktiskt redan är köpta, skulle jag kunna vara så präktig att jag började slå in paketen nu, men nej det får nog vänta ett tag...

måndag 22 november 2010

Var är min julkänsla?!

 Foto: www.fotoakuten.se

 Jag förstår inte var min julkänsla är i år? I vanliga fall brukar jag börja aktivt läsa i mina sparade jultidningar redan i oktober, men i år har jag mest håglöst bläddrat lite.

Vad är det som är fel?

Kan det vara så att det är virkningen som upptar all den hjärnkapacitet som är avsedd för pyssel och fixande?

I dag åt jag i alla fall min första lussebulle och då kände jag lite, lite jullängtan, men bara lite.  Köpte också pepparkakor som jag mutat barnen med (de blev mer larviga än snälla) och lingonglögg.

Nu när alla barn somnat ska jag och M dricka glögg och äta pepparkakor. Jag ska virka julstrumpor också. Det kanske hjälper...

Blid lånad från Annas
Bild lånad från Blossa

torsdag 18 november 2010

Nostalgityger


Vissa tyger känns bara så mysiga och hemtrevliga och på något vis bekanta. Antagligen beror det på att det fanns något liknande i det huset vi bodde i, på Herrgårdsgatan i Motala, när jag var riktigt liten.

I dag har jag fått hem två såna bekantingar inköpta på Tradera (var annars!?).


Det här superfina påslakanet påminner mig om tyget på sofforna. Det tyger var i och för sig mer beige med djungel/blomrankemönster i olika färger, men man behöver inte vara så petig ;).




Det andra tyget mig att tänka på gardinen som fanns i lekrummet, en gardin som mamma sparat och som jag har fått.


Färgerna stämmer ju överens i alla fall och det är ju blommönster på både...


För något år sedan köpte jag ett "syskontyg" till lekrumsgardinen, i brunt, rosa och gult. Jag har för mig att jag sett det tyget i en blå färgställning också, men jag kan ha fel.

Som mycket okunnig amatörpsykolog tolkar jag min förkärlek för många 70-talstyger som att jag hade en trevlig, mysig och bekymmerslös barndomstid.

onsdag 17 november 2010

Hemmagjord hörnförvaring

Efter en längre tids irritation över att allt som oftast få en tapet- eller presentpappersrulle i huvudet när jag öppnat dörrarna till bokhyllorna, har jag gjort en förvaring åt dessa rullar.

Eftersom jag är dålig på att snickra och har mer vilja än pengar, fick jag använda mig av sånt jag hade hemma. Plats finns det inte heller mycket av, så det behövde bli en hörnförvaring inklämd mellan en bokhylla och en tavellist i min myshörna.

Jag skar isär en skorstenskartong, som jag tejpade ihop till den trekantig variant. Ett gammalt påslakan fick bli överdrag och foder. På den övervikta tygkanten kommer jag antagligen sy fast en spets som jag håller på att virka.

Det blev kanske inte den snyggaste eller mest stabila förvaringen, men under förutsättningarna helt okej. Jag hoppas dock att M förbarmar sig och bygger ihop en ordentligare hörnförvaring åt mig.

tisdag 16 november 2010

Handledsvärmare, men bara en...


De senaste dagarna har jag varit väldigt sugen på att sy något.  I går var jag på g, allt var tillklippt, struket, nålat, undertråd uppspolad på sin lilla spole, ja allt var klart.

Då går den lilla metallgrejen som man sätter undertråden i sönder. Den ska väl inte gå sönder?!

Skruvade i sär och försökte laga men det slutade med att en yttepytteliten fjäder flög i väg och försvann. Det vara bara att lägga ner syandet.

I dag har jag jagat efter en ny vad-det-nu-kan-heta, men råkade till slut hamna i en garnaffär. Kom därifrån med två olika nystan ullgarn som jag tänkte kunde bli bra handledsvärmare.

Jag hade tyvärr lite otur när jag tänkte, jag skulle ju så klart köpt TVÅ nystan av det tjocka garnet. Så nu sitter jag här och dricker te och virkar handledsvärmare, men bara en.

måndag 15 november 2010

Give away hos Re-DiZaIn


Re-dizain har tävling!

De här attans fina tygerna kan man vinna. Dessutom finns det massa fina tyger och annat att titta på, så bloggen är väl värd ett besök, även utan tävling :)

söndag 14 november 2010

Bakelser till Blekinge


Det här är en bakelse-beställning som ska till Blekinge och bli julklapp till en liten flicka.

Eftersom det är en beställning ville jag göra bakelserna extra ordentligt, vilket också medförde att det tog extra lång tid. Jag har försökt mig på olika varianter och repat upp om det blivit för stort, för litet eller bara inte riktigt som jag ville. 

Men nu är jag till slut nöjd med resultatet. Så nu är bakelserna klara för leverans.



fredag 12 november 2010

Kompis från förr



Senaste veckan har det varit klent både med virkande och bloggande. Eftersom jag inte har något nytt att visa kommer här en kompis från förr.

Den här dinosaurien virkade jag efter att ha sett en söt amigurumi-dinosaurie på nätet. Jag tycke att det kunde vara bra övning i ökning och minskning och virka böjt.

Alltså blev det en "helvirkad" dinosaurie, förutom benen då som jag virkade för sig. Att virka i ett stycke tog eviga tider, typ 20 timmar, men jag blev riktigt nöjd med resultatet, särskilt som det då bara var ungefär 2 månader sedan jag lärt mig virka.


 Tanken är att det så småningom ska bli några kompisar till den här, men i lite andra varianter. Jag ska bara klämma in det bland alla andra "vill-göra" saker.

fredag 5 november 2010

Syfestival och Tradera-örngott


Idag har jag snubblat på kryckor, rullatorer och rullväskor på Syfestivalen på Älvsjö-mässan.

Jag och (mestadels) en massa tanter har trängts och köat för att komma in och komma fram till utställarna. Men det var riktigt trevligt faktiskt. Och, jag har varit med om värre trängsel på mässan.

Så klart köpte jag garn, 20 nystan bomullsgarn. Tygerna föll mig inte riktigt i smaken, det var VÄLDIGT mycket quilt-tyger och en hel del trikåtyger. Det fanns också en del annat smått och gott, men min skrala kassa tillät inga "onödiga" köp.

Ett gran som jag blev väldigt förtjust i var det här gulmelerade från UlloMera. Ett jättemjukt och mysigt garn, men inte så lämpligt för virkning, så jag lät bli det, men jag var bra sugen.

Något jag gärna skulle vilja prova på  är den här trasmatte/bonadstekniken som kallas hooky eller hakning på svenska. Här är en väldigt kort beskrivning av hur det går till.

När jag sedan kom hem väntade det här Tradera-köpet i brevlådan. Ett himla fint örngott i obruten förpackning från EPA. Så jag fick lite retro-tygdos idag med.

tisdag 2 november 2010

Blombrosch


Nu har även jag lyckats knåpa ihop en blombrosch, med inspiration från Gallerry och Nästet.

På holländska bloggen Mme Zsazsa finns en jättebra och enkel beskrivning, som man inte behöver kunna holländska för att förstå.

Min brosch fick dock inte samma schyssta retrokänsla som Errys  och Lottens, fast jag tog mod till mig och klippte i några av mina finaste vintagetyger. Det blev nog en lite för "snäll" kombination.

Dessutom var alla mina knappar som bortblåsta, så jag virkade en liten blomma att sätta i mitten i stället. Det kan kanske också ha bidragit till att min blomma blev mer mystrevlig än retro.

Men det blev i alla fall något virkat i dag ocskå.

måndag 1 november 2010

Äppelkaka


I har det inte blivit något pysslat. Alla tre barnen har varit hemma, även dagispojkarna, fast det inte är höstlov på dagis. 

När vi på eftermiddagen skulle hem till C och fika, bakade jag en äppelkaka, för det var hennes barn sugna på. Så det får väl räknas som dagens pyssel.



Jag har ett riktigt, riktigt bra äppelkake-recept, hämtat från min farmors gamla "Vår kokbok", från 1957.

Kokboken är för övrigt väldigt bra att använda när man vill göra något från grunden. Det finns många användbara recept.

Det finns i och för sig också en del (i min smak) väldigt oaptitliga rätter, till exempel frukt i äggstanning, leverpudding och kalvhjärna. Tanken på dessa får mig att rysa.

Men äppelkakan är god och den har jag gjort mååånga gånger.