torsdag 30 december 2010

Delvis virkad kudde



Den virkade delen av det här kuddfodralet gjorde jag för några veckor sedan av det tjocka mysiga ullgarnet. Sen blev den delen liggande som ett litet dåligt samvete.

Det har tagit emot att göra klart eftersom jag inte riktigt vetat hur jag skulle få till det som jag ville. Men i går blev det i alla fall gjort.

Det var inte så lätt att sy i nästan centimetertjockt "virk" med min ganska dåliga symaskin från Rusta.

Vad som gjorde det ännu svårare var att hjärttyget var väldigt snålt tilltaget (snålheten bedrar visheten, som alltid). Jag ville ta så lite som möjligt och klippte hjärttygsgardinen, från Tradera, på bredden i stället för på längden, eller om det blir tvärtom. Där tyget var som kortast i alla fall.

Jag fick ihop det till slut även om det var lite knepigt, men det är nog inte det hållbaraste kuddfodralet i stan. Men den är fin att titta på.

onsdag 29 december 2010

iPhone-fodral till farbror doktorn


Det här iPhone-fodralet ska se till att farbror doktorn inte får repor på sin fina iPhone 4.

Farbror doktorn (som visserligen inte är så gammal) är beroendeläkare och behandlar missbrukare. Typ. Ja, eller ungefär så.

Då passar det ju utmärkt med en liten spruta som en slags maskot. Det var tal om en liten sked också, men när jag började med sprutan kände jag att det skulle bli ganska osmakligt med en liten gullig virkad sked. Nästan lite hånfullt.

Så för att inte bidra till någon morbid läkarhumor, bojkottar jag sked-önskemålet. Idag är jag PK!

tisdag 28 december 2010

Tawashi = vispad grädde


 Äntligen har jag lyckats att göra vispad grädde till mina muffins!

Virkad vispad grädde alltså.

Eller, ja egentligen är det en tawashi, en disksvamp, som jag använder som vispad grädde.

Jag har letat mönster på nätet, läst mönster och försökt och försökt, men det har bara inte funkat. Jag har helt enkelt inte lyckats att få till det så där "snurrigt".

Det var nästan så jag började tro att jag inte har alla ankor i dammen. Massa folk visar sina tawashi och skriver att det är såå lätt, så varför kunde inte jag?

Men den bästa lösningen på mina virkproblem var som vanligt YouTube. Här finns en bra video som visar hur man ska göra.


Den blå tawashin var mitt första lyckade försök och efter det följde några mindre lyckade försök.

Till slut fick jag i alla fall till en liten vispad grädde, som ser ok ut, till min muffins.

För att jag ska bli riktigt nöjd kommer det nog krävas en del justering av garn, virknål och mönster, men nu när jag vet hur man gör blir det lättare att få det som jag vill.

onsdag 22 december 2010

Virkade grisar till den bästa vän man kan tänka sig


I dag blev julklappen till min underbara vän Cecilia klar.

Hon är den bästa vän man kan tänka sig. Hon har skjutsat till förlossning, varit barnvakt, packat in alla sina fyra barn i bilen för att hämta mig efter operation, följt med till ögonläkare, inspirerat, köpt dumlekola när jag glömt, stöttat, hjälpt mig se saker ur andra perspektiv och därtill bjudit mig på kaffe massa, massa gånger.

Självklart ska en sådan vän ha en julklapp!

Fröken Elsas virkblogg såg vi den här korgen som Cecilia tyckte var så söt. Jag la det på minnet och tänkte att jag väl kanske skulle kunna göra något liknande.

Nu är jag inte alls lika duktig som Marie som har Fröken Elsas, men jag tycker nog att mina grisar blev riktigt söta de också.

När jag virkade grisbäbisen kände jag hur jobbigt det skulle vara att låta den vara själv hela dagarna hemma hos Cecilia, det är ju verkligen inget roligt för en bäbis. Vad göra? En mamma såklart!

Så bäbisen fick med sig en mamma med volangförkläde med blommor och blomhårband. Bäbisen har en avtagbar hjälmmössa och blöjan går också att ta av, men den är ganska krånglig att få på igen.



Eftersom de är glada grisar har de förstås knorr på svansen och ännu gladare blir de säkert av att jag inte kommer äta någon av deras släktingar i jul.

tisdag 21 december 2010

Nu är julpelikanen på plats.



 I dag slog det mig som en blixt från klar himmel - Tiden räcker inte till!
 
Julmat ska handlas, julgodis bakas (?), sista julklapparna inhandlas, lägga in sill, virka klart presenter, slå in julklappar, dammsuga och svabba golv, klippa barnens naglar och Js hår, hitta något att ha på mig på julafton, klämma in ett blogginlägg och.. massa andra saker.

 Och så vill jag ju gärna ta det lugn och njuta också. Omöjlig ekvation?

Nu är i alla fall allt handlande avklarat, julgodis gjort, lite städning också och virkande nästan, nästan klart. Så nu känns det lite bättre!

Granen är i alla fall klädd och julpyntet uppe och nu tänkte jag visa lite av det här.

Först ut är den vita och guldiga glittrande pelikanen.

Den är ett resminne från Florida, där vi var för två år sedan. Barnen var då 1, 3 och 5 år. Det gick hur bra som helst trots att vi reste dit med bara handbagage (inklusive blöjor och välling) och J fick dubbelsidig öroninflammation och fick åka till doktorn. Jag är fortfarande mycket stolt över hur duktiga vi var!

I alla fall...

Sen är det mina hemmagjorda strutar som jag gjorde för några år sedan. Spetsen är köpt för jag kunde inte virka på den tiden. Jobbigt att erkänna att man KÖPT virkad spets när man har en virkblogg.

På samma bild ser man också en rosa julgranskula och även på nästa bild. Jag älskar dessa rosa julgranskulor som jag köpte på rea på Hemtex ett år. Nu går det bara inte att få tag i likadana!



Till sist några filtade hjärtan, om det nu kallas så när det är styrolit-/frigolithjärtan som är stommen. Roliga att göra, men jag har sönder nålarna hela tiden, så det är sällan något hinner bli klart. Och köpa nya kommer jag inte ihåg.

Fast det gör ju inte så mycket just nu, jag har ju ändå inte tid.



torsdag 16 december 2010

Liten outfit till liten mjukishund



 Den här lilla hunden, som ska bli en julklapp, behövde lite kläder.

Eftersom det är en bäbishund tyckte jag att ett par volangunderbyxor skulle passa bra. Jag tycker att det är så sött, men jag har bara haft pojkbäbisar som jag inte velat klä i volanger ( ja, jag vet, nu var jag inte politiskt korrekt!), så nu tog jag chansen och virkade ett par rosa.

Übersött och gulligt!

Först hade jag tänkt göra en hjälmmössa också, men när jag provade den såg hunden inte riktigt klok ut. Så det fick bli ett öronband med en blomma på istället. 


Passformen på volangunderbyxorna blev riktigt bra och att virka volanger är riktigt roligt och inte alls så svårt som man skulle kunna tro. Så det blir nog fler volanger framöver.

onsdag 15 december 2010

Julbak


 Nu har jag äntligen bakat pepparkakor och lussebullar! Jag hann innan jul i alla fall.

Vis av erfarenhet bakade jag lussebullarna och lite mer än hälften av pepparkaksdegen själv när barnen var på skola och dagis. Ska vi göra allt tillsammans slutar det med bråk och att vi är arga allihop.

Nu blev pepparkaksbakandet med barnen riktigt lyckat, mycket lugnt och städat och inget bråk alls faktiskt.




H och R är så stora att de till och med dekorerade sina pepparkakor med kristyr helt själva. Jag trodde inte riktigt att de skulle klara det men det gick hur bra som helst.

Mina kristyrdekorationer blev kanske lite väl klumpiga, men så blir det när man är lat och gör en sprits av en plastpåse istället för att bemöda sig med att göra en ordentlig sprits.

Det hade nog varit värt att lägga lite extra tid på spritsen eftersom de dekorerade hjärtana ska hänga i fönstret. Ytterligare en lärdom inför nästa år. 



tisdag 14 december 2010

Fina, fina tyger...


 ...men vad ska jag använda dem till?!

Här är lite nya tyger som kommit hem i brevlådan under senaste veckan. Alla blommiga.

Helt underbara mönster som jag blir helt förälskad i, men vad ska jag göra med allt tyg?

Det börjar bli en del nu, men de jag tycker allra bäst om kan jag inte förmå mig att klippa i om jag inte har mycket av det. Tänk om det blir fel eller om jag använder det till "fel" projekt och ångrar mig. Det kanske inte går att få tag i mera. 

I stället jag väntar ofta på att jag ska komma på det "rätta" för ett visst tyg. Och så blir inget sytt alls.


Vissa planer har jag dock för just de här tygerna, t ex nyckelband, kuddfodral och lapptäcke. Så man kanske kan säga att de här tygköpen var nästan nödvändiga.

Men vad alla de andra tygerna ska användas till återstår att se.

måndag 13 december 2010

Ett litet virkat pepperkakshus...


 ...som faktiskt ska vara så här snett och vint!

Det är inte som min syster trodde, att snedheten berodde på att det är svårt att virka. Om det hade varit så hade det nog varit läge för mig att sluta virka.


Huset fick se ut så här eftersom jag ville ha ett lite mer sagolikt pepparkakshus, lite som Kalles hus i Kalle och Chokladfabriken. Och ganska likt tycker jag allt att det blev, i alla fall snedheten.


Att virka ett snett pepparkakshus tog konstigt nog låååång tid, troligtvis mycket längre än om jag gjort det rakt. Det är ganska svårt att få ihop ojämna delar när man inte har någon mall eller mönster.

Men lite utmaning  ska det vara och igår kväll blev det äntligen klart, lagom till lucia och allt!


söndag 12 december 2010

Virkad liten skål och sockerlykta


Här är en liten virkad skål, som jag gjort av mitt nya mysiga ullgarn. Eftersom garnet är så tjockt, gick det hur fort som helst att göra klart den, och det är trevligt med något snabbvirkat emellanåt.

Jag tänkte först fodra med något fint tyg, men blev lite osäker på vad som skulle bli bäst, så jag lät bli så länge.

Det lila julgranskulorna köpte jag på Ica Maxi om jag kommer ihåg rätt.


Den här söta lyktan har R gjort på dagis.

Jag vågar dock inte tända den eftersom den vita "frosten" är ditlimmat socker. Risken är väl att det inte blir lika tjusig om sockert smälter och guldglittret rinner ner. Den får stå och vara fin utan ljus helt enkelt.

onsdag 8 december 2010

More yarn I must have, yes!


I dag är jag hemma med tre sjuka pojkar. Två är ordentligt sjuka och den tredje simulerar.

J försöker om och om igen övertyga mig: "Jag ÄR sjuk mamma. Jag har kräkats".

Jo, han kräktes i lördags kväll, men har varit i stort sett frisk sedan i måndags.

Innan febern satte in ordentligt hann R, 5 år, göra klart sin Yoda-pärlplatta som han började med i går kväll. Den blev dock lite förenklad jämfört med mallen, men det beror kanske på febern, han brukar i vanliga fall vara mycket noggrann med nyanser.


Jag har inte gjort något vettigt att visa, så jag visar mitt nya underbara garn som kom med posten i dag.

Tjockt, mjukt, mysigt ullgarn som jag ska använda till......något bra.

Hade jag varit Yoda hade jag sagt - "More yarn I must have, yes!"


måndag 6 december 2010

Virkad glass


Den här virkade glassen, i naturlig storlek, kommer antagligen bli en julklapp till en glassälskare.

Pojkarna gillade den och J ville ha en precis likadan i julklapp. Men jag vill gärna prova att göra med chokladsås eller strössel, så det återstår att se hur Js glass kommer se ut. Rolig att göra var den i alla fall.


fredag 3 december 2010

Vitt, vitt, vitt


Det snöar och snöar och snööööar.

Jag har målat små IKEA-byråer med vit grundfärg. Velar om jag ska lägga ett lager på den lilla vita prylhyllan också, som är "shabby" redan från början. Jag vet inte vad som kommer passa bäst.






Här hemma blommar vita hyacinter och min vita hibiskus. Hibiskusen står vid ett stort fönster så den har kanske inte riktigt fattat att det är vinter.

Det kan ju vara lite svårt att förstå vad som är vad.

 J tror att eftersom det är snö, så är det julafton. Det är lite svårt att förklara för en treåring att så inte är fallet.

Om man är tre år kan det också vara väldigt svårt att förstå varför man inte får öppna alla luckorna på adventskalendern på en gång. Det är ju julafton, för det är ju snö!


Min favorit-adventsstjärna hänger fortfarande med. Jag tycker att den är superfin och skulle gärna vilja ha några till i andra färgställningar. Men, de är ganska dyra så jag tänker varje år att "nästa år, då...".

Och vem vet, nästa år, då...

torsdag 2 december 2010

Virkstopp!


I dag har jag virkstopp. Detta på grund av i inte mindre än 6 självsprickor på diverse fingrar. Ihärdigt virkande, kyla och oförsiktigt stickspäntande och eldande är inte alls bra för mina händer.

Alltså en vilodag från virkning, om jag nu klarar hela dagen det vill säga.

I stället visar jag en rosa kanin från tidigare som svärmor tycker om.

Dessutom tänkte jag passa på att svara på en utmaning som jag fick från den absolut bästa Cecilia jag vet, med En helt vanlig blogg, för några dagar sedan. Jag har sett den Cecilia, jag har bara inte hunnit svara.

Utmaningen är: fyra tv-program, fyra saker jag gjort idag, fyra saker på önskelistan, fyra saker jag hatar, fyra som jag utmanar.

1. Fyra TV-program:  Jag tittar inte mycket på TV, blir oftast "tvingad" av min man att se film i stället. Jag gillar heller inte riktigt att följa serier, så min man som ser dem brukar ge mig sammandrag.
 
Men Myth-busters är skojigt och jag blir samtidigt äcklad och fascinerad av program om skönhetsoperationer. Program i stil med Grand designs är också roligt eftersom vi själva har byggt hus. Kalle Anka på julafton också förstås.
 
2. Jag fick utmaningen för några dagar sedan men räknar idag som svarsdag. Jag har tankat, burit in ved, tagit emot en leverans med paket beställda från Amazon.co.uk och skrivit en jobbansökan.
 
3. Jag önskar mig en vattenkokare med inställbar temperatur, lila skålar/tallrikar/fat från Matteus, lite mer pengar och barn som åtminstone mer än hälften av tiden gör som jag säger.
 
4. Jag hatar pedofiler (helt oförståeligt för mig att man kan göra så mot barn), elakhet, trångsynthet och krig.
 
5. Jag är en riktig kedjebrevsbrytare så jag utmanar ingen alls, dock mest för att i princip alla bloggar jag läser redan fått utmaningen.
 
Ha en fortsatt trevlig dag allihopa!