lördag 26 februari 2011

Nåldyna


I tygbytet med Erry fick jag med jättefina knappnålar. Då behövdes en ny fin nåldyna till de nya nålarna.

På framsidan av boken Uncommon crochet finns en bild på några små nåldynor som jag använde som förebild till min nåldyna.

Till virkningen använde jag ett solgult Tildagarn som jag köpte på syfestivalen (jag frångick min princip om att inte använda akrylgarn, men det är i alla fall 50% bomull). 

Tyget är köpt på Tradera av en tjej i Danmark med en fin blogg som jag tyvärr glömt bort namnet på. Jag hade nästan glömt bort att jag hade tyget och blev väldigt glad när jag hittade det i den gula högen. Riktigt, riktigt fint är det, gult och blommigt.

Den här nåldynan är i stort sett det enda jag fått gjort den här veckan i pysselväg, för jag är så fruktansvärt trött efter jobbet, det mesta av min energi går åt till att hålla mig vaken. Det är också anledningen till att inläggen mest består att jag visar olika inköpta saker, jag orkar helt enkelt inte göra något i handarbetesväg.

Men jag har i alla fall orkat knåpa ihop nåldynan som ju dessutom matchar mitt egenhändigt piffade syskrin mycket bra. Alltid något.


torsdag 24 februari 2011

Finfint från Finland


 Det här underbara tyget kom med posten i dag. Hela vägen i från Finland.

Jag blev helt kär i det när jag såg det på Tradera och bestämde mig för att jag helt enkelt skulle ha det. Jag bara älskar blommönstret, särskilt de gula blommorna och de mindre, vita.

Som vanligt vet jag inte riktigt vad jag ska använda tyget till, men kanske en kjol eller tunika. Eller en väska.  En snygg solhatt kanske. Något som får en att tänka på sol och värme i alla fall. Det behövs för här hemma har vi haft svinkallt, några morgnar senast tiden har vi haft så lite som 13 grader inomhus (-20 ute) så nu tycker jag att det räcker med vinter. 

Så när man sitter inne med iskall nästipp är det inte konstigt att man blir kär i fina blommiga tyger som för tankarna till varmare tider och platser.

tisdag 22 februari 2011

Beställda handledsvärmare


I dag på förmiddagen gjorde jag det sista på de här beställda handledsvärmarna. Sydde fast blommorna på det svarta paret. Så nu är de klara för leverans.

Båda paren är virkade på samma sätt, "ribbvirkning", vanliga fasta maskor virkade i bakre maskbågen och solfjärdermönster runt övre kanten. Det lila paret är virkat i fluffigt fleecegarn och det svarta i lite tjockare bomullsgarn.

Väldigt sköna båda paren, om jag får säga det själv.

måndag 21 februari 2011

Som en solnedgång


En del av det självrandande garnet från gårdagens syfestival har nu blivit ett par handledsvärmare.

Effekten med självrandningen kommer kanske inte riktigt till sin rätt när det randar sig runt om, det blir nog bättre uppifrån och ner, ja, eller nerifrån och upp.

Kanten är solfjädrar som jag virkat omlott typ. Såg det på bild någon gång och tänkte att jag skulle vilja prova och nu blev det av. Inte svårt alls.

När jag virkade kom jag att tänka på hur mycket färgerna liknar en vacker solnedgång. Hade jag varit lite poetiskt lagd hade jag kunna skriva något poetiskt, men det ligger inte för mig, så jag låter bli.

Jag konstaterar i stället att solnedgångar är fina och att jag tycker att handledsvärmarna  blev fina de med. Som en solnedgång på handlederna.

söndag 20 februari 2011

Syfestival med svärmor


Efter att ha lämnat H och kompis på fotbollsträning, svuschade jag i väg till Älvsjö för att gå på syfestivalen med svärmor H. Det är visserligen inte så länge sedan jag var på syfestival senast (det inlägget kan du läsa här), men spillerill, en syfestival kan ju inte vara tråkig liksom.

Och tråkigt var det definitivt inte. Massor av fina garner att titta och känna på och massor av inspiration. Verkligen massor av inspiration. Jag måste lära mig sticka igen, för det finns så mycket fint att sticka. Så fort jag har tid, vilken dag som helst...

Det följde också med en del garn hem. De lila och vita härvorna är från UlloMera och är precis så underbara som de ser ut. Jag vill helst vira in hela mig i garnet som är en blandning av ull och silke och helt otroligt mjukt och skönt. Jag måste komma på något riktigt bra att använda garnet till, jag vill inte råka slösa med det.

Det vita fluffet är ett nystan med mohairgarn som jag tänkte att det ska bli en sjal av. Jag ska bara hitta ett bra mönster först.

 
De gula, orange, vita och mörklila (syns inte att det är lila, kamerans fel) var billiga bomullsgarner och det går alltid åt. Kanske till tårtbottnar, apelsiner, bananer och auberginer.

Även ett självrandande garn i ull slank med. Jag gillar färgerna, som inte ser riktigt likadana ut på bilden, och det ska bli jättespännande att prova det.

Tack snälla, snälla svärmor för ett mycket trevligt mässbesök!


lördag 19 februari 2011

Knappar och tyger


Efter dagens kalaslämnande hann jag med en loppis som jag inte varit på förut. Varje gång jag har åkt förbi har jag hållt utkik om det varit öppet, men icke. Det var tydligen så att det bara var öppet på helgerna och jag åker bara förbi på vardagarna. Men i dag så!

De fina blomknapparna och det hjärtmönstrade tyget, som är en gardinkappa, fick jag för 39 kronor, mer hade jag nämligen inte i plånboken. Så det blev ju nästan som att jag prutade, förutom att det kanske inte blev så värst billigt.

Det toksnygga blåblommiga tyget hittade jag på vanliga "loppis-ladan". Det är sex gardindelar, två kappor och fyra cafékappor, eller vad det heter. Jag tycker att mönstret är galet snyggt, men M reagerade med inte precis med glädje när han fick se tyget. "Fula färger" tyckte han. Det är ganska uppenbart vem som besitter god smak i det här förhållandet. Inte M.

Jag är mycket nöjd med dagens inköp även om det, som det brukar, inte var några fynd rent prismässigt.

torsdag 17 februari 2011

Små fjärilar har flugit iväg med posten...


Det enda som jag hunnit och orkat åstadkomma i dag, i pysselväg, är de här små fjärilarna.

Jag använde mig av "man tager vad man haver" -decoupage. Eftersom jag inte hittade det vanliga limmet, eller om det kanske var slut, använde jag lim för decoupage på porslin. Det funkade bra, men var kanske lite starkare för det kändes inte så bra på mina fingrar.

Servetten limmade jag fast på ett skrivarpapper (felutskrifter från farmors jobb som barnen får till ritpapper) och när det torkat kom  min lilla fjärilsstans till användning. Den är väldigt bra, plättlätt att få små fjärilar i olika färger att dekorera t ex födelsedagskort med.

De här små fjärilarna har dock fått flyga med ett paket som ska till en stad i en annan del av Sverige.

onsdag 16 februari 2011

Ärtpåsar


 I fredags, när vi var insnöade hela familjen, sydde jag några ärtpåsar åt barnen.

Kiiromi visade ärtpåsar som hon hade sytt och jag tänkte att det ju var en himla bra idé. Pedagogiska leksaker till de uttråkade barnen. Snabbt och enkelt fixat och sen får barnen bra hållning och utvecklar sin motorik och leker trevliga utvecklande lekar bla, bla, bla...

Eller hur! Även min hjärna var nog lite insnöad i fredags. Som vanligt när jag ska sy gick det inte speciellt snabbt och enkelt, eller ja, själva syandet gick väl okej, men jag gjorde hålen lite väl små. Det var inte lätt att vända påsarna och att sedan fylla på med ärtor var en utmaning. Ungefär lika många ärtor på golvet som i påsarna kändes det som.

När jag väl var färdig, var barnen lite lagom imponerade, såna påsar hade de ju på dagis faktiskt. Så, som så många andra leksaker i det här huset, tog ärtpåsarna några flygturer fram och tillbaka i vad vi kallar "gången" (ungefär som en korridor, fast med fönster) innan jag satte stopp för den opedagogiska leken. Jag ville inte att mina fina påsar skulle gå sönder.

Nu ligger ärtpåsarna lugnt och stilla i leksakshyllan och är mest snygga. Men pedagogiska och utvecklande leksaker finns nu i vårt hus, jajamensan!

tisdag 15 februari 2011

Ett paket med posten


 Vilken lycka när man hämtar posten och det ligger ett så här fint paket i brevlådan!

Paketet kommer från Erry med bloggen Gallerry. Hon föreslog ett tygbyte, vilket jag tyckte var toppenidé. Men eftersom jag inte gjort något tygbyte förut, skickade Erry sitt paket först så att jag skulle få lite koll på hur mycket tyg som man "ska" skicka. Jag vill ju inte göra bort mig och skicka för lite, eller för mycket, eller bara fel rent allmänt. Om jag lyckas återstår att se när Erry får sitt paket...

Det här paketet var i alla fall jättefint med både fjärils- och blomtejp och den med fjärilar blev jag särskilt förtjust i.


 Inuti låg en fin bunt tyger med rosett om. Jättefina tyger! Blommönstrat kan liksom inte bli fel i min värld, särskilt inte rosa och gröna. Ett fint grönt tyg med hjärtan och något som påminner om pepparkakor fanns det också. Och gula och gröna bollfransar, heter det så? Och en liten rosa pinne, som jag tror är kanske rökelse (svårt med lukten, andas in alldeles för mycket fönsterputs) och så de jättejättefina knappnålarna. Och ett sött kort också.

Det är väldigt inspirerande att få ett paket med fina tyger och lite annat. Min hjärna går redan på högvarv av pysseltankar.

Tack snälla Erry för det fina paketet!




Den här lilla fågeln satt på adressetiketten och var söt.

måndag 14 februari 2011

Kärlek till alla!


Jag önskar er alla en härlig dag med mycket kärlek!

♥ ♥ ♥





söndag 13 februari 2011

Mer fika till dagis


Det här är lite fika som ska till Js dagisavdelning.

Eftersom jag gjorde bakelser till Rs avdelning för ett tag sedan, frågade jag en av Js fröknar om det var något de ville ha till sin familjehörna. Kanelbullar blev svaret (och en prinsesskrona, men det får jag ta en annan dag).

Alltså har jag virkat kanelbullar och för en gångs skulle har jag faktiskt följt en beskrivning, ganska noggrant. Den beskrivningen finns här hos Fröken Elsa. Jag bytte dock ut pärlorna mot vanligt garn för att bullarna skulle vara mer barnsäkra.

Semlan, som är gjord efter eget huvud, virkade jag för någon vecka sedan, och den får också följa med och bli dagisfika. Jag hoppas att barn och fröknar ska bli nöjda.

lördag 12 februari 2011

Mera prickar


I dag har jag ägnat en stor del av dagen att springa på stan. Barnen skulle på Bamse-teater med mormor, morfar och moster M, så då passade jag på att gå i affärer.

Det var som alltid mycket folk och jag gick raskt från affär till affär dels för att kanske hitta något roligt och dels för att det var en speciell sak jag letade efter.

Irriterande nog hittade jag inte det jag letade efter. Just inget annat roligt heller (var det roligt var det för dyrt för min plånbok), men på Bolagret, som var en av de sista affärerna jag var i, hittade jag en liten skål och ett litet fat.

Himla fina med rosa, röda och orangegula prickar. En riktigt snygg färgkombination. Dessutom passar de jättebra ihop med fatet från Lagerhaus som jag fick av Cecilia.

Det är så snyggt med prickar!



torsdag 10 februari 2011

Tyg-fynd


I dag hann jag med en sväng till kommunens second hand. Helst skulle jag vilja springa till hörnet där det finns tyg, dukar och kläder, men då skulle jag nog framstå som aningens suspekt. Så jag går i lugn takt men hoppas, hoppas, hoppas att det ska finnas något fint.

Och tänk i dag fanns det något fint!

Jag hittade en vit gardinkappa med brunt blom/paisley-mönster, typ. Dessutom tre vita gardinkappor med röda hjärtan. Rött och vitt är väl inte riktigt min favoritkombination, men att lämna något hjärtmönstrat i affären vill jag inte.

Längst ned vid golvet fanns en liten korg med förkläden och där i fanns ett fint förkläde som också fick följa med hem. På bilden ser det ut att vara rött och marinblått, men egentligen är det mera mörkrosa och lila. (Av någon anledning tycker min kamera inte om lila, det blir aldrig rätt.) Mönstret påminner lite om något marimekko-mönster tycker jag, men det syns inte riktigt på bilden.

Riktigt nöjd är jag med mina köp, särskilt som det sammanlagt kostade 10 kr.


måndag 7 februari 2011

Rund kudde


Jag har ett tag tänkt att jag ska sy en rund kudde, men det har inte blivit av för jag har inte hittat någon rund innerkudde och inte haft tid eller ork. Men i dag har jag haft både tid och ork. Ingen innerkudde dock.

Det prickiga tyget kommer från baksidan på en bordstablett från Åhléns som jag fick i höstas. Det orange tyget med gult hjärta är från ett gammalt örngott inköpt på loppis. Baksidan kommer från ett påslakan inköpt på Tradera.

Jag visste på ett ungefär hur jag ville att kudden skulle se ut, men jag visste inte hur jag skulle göra. Därför tog det låååång tid att få klart den, för jag var tvungen att klura lite och min vana trogen mätte jag ingenting, så jag fick ändra om efterhand.

Eftersom jag inte hittat någon innerkudde, sydde jag en av ett gammalt lakan och använde stoppningen från en utsliten huvudkudde. Mycket återvinning i dag.

Jag premiär-använde också min nya rullkniv. Den är mycket, mycket bra och funkade väldigt bra att använda med både höger och vänster hand, vilket jag ofta gör.

Men, rullkniven känns ack så farlig. Den kommer inte komma i närheten av barnen och inte heller i närheten av min pappa, vars händer inte är kompatibla med verktyg. Han har klyvt av sig halva höger pekfinger i vedklyven och nu senast sågat sig med cirkelsågen i vänster lillfinger. En vass, vass rullkniv är inget för min pappa. Och jag kommer passa mig noga för att inte skära mig.

Det var riktigt roligt att sy den här kudden, och jag blev tillräckligt nöjd med slutresultatet. Om jag bara fick in vanan att mäta ordentligt skulle det nog gå en bra bit snabbare också.



Tävling hos Solig

Bilder lånade från Solig

Det är tävling hos Solig!

Vinsterna är en kjol, en väska och en elefant. Jag hoppas på elefanten, men skulle bli lika glad för en kjol eller väska.

Kolla in resten av bloggen, den är bra alternativ till vanligt solsken.

söndag 6 februari 2011

Krukväxtvård





I dag har jag förutom att vara med hela familjen i simhallen, salta uppfarten, hänga tvätt, skjutsa till och från träning, köpa byggmaterial, laga middag och lite till också ägnat mig åt krukväxtvård.

Etftersom jg jobbat både i blomaffär och som växtskötare, har jag svårt att låta bli att fixa i alla fall lite grann, med mina krukväxter.

Nästan alla har fått större krukor, ny jord och rot- och bladverk har beskurits. Jag har också försökt att ha ihjäl de små elaka spinnkvalstren som sitter på mina hibiskusar,  genom att hålla hela plantan under vatten en längre stund. Jag hoppas att de små djuren nu simmat vidare ut i avloppet.

Mina krukväxter står allihop i terrakottakrukor som har en mindre kant en de vanlig. Jag är mycket nöjd med att åtminstone några av dem börjar få fin patinering av alla avlagringar (helt av sig självt, inget fusk med fil eller yoghurt).

De hibiskusar som jag köpt på Tradera eller fått som skott har en liten zinkskylt, där det står vilken det är och när jag köpte/fick den och hur stor den var då. Bra sätt för mig att hålla ordning på vilken som är vilken. (Här finns många fina hibiskusbilder för den som känner sig intresserad.)

Bilden längst ner är på min fina ljusgula orkidé som jag fick av svärfar i 30-årspresent. Den blommar i flera månader, från strax innan min födelsedag i januari och under senhösten växer det ut minst en ny blomställning. Fast stackarn är bristfälligt skött så har den blommat såhär fint i flera år nu.








lördag 5 februari 2011

Regnbågsfärgat







Den här fina burken och fatet från Lagerhaus har jag fått av bästa Cecilia.

Jag stod och suktade efter dem i affären, men bestämde mig för att, nej, det var inget jag riktigt kunde lägga mina pengar på. Men bästa Cecilia tyckte att jag skulle ha dem och köpte dem åt mig i present. Åh vad glad jag blev!

Nu står de här hemma och är fint regnbågsfärgade och gör mig glad.

Tack Cecilia ♥