söndag 31 oktober 2010

Flyga bort...


Ibland vill jag bara försvinna, kanske tyst flyga iväg i en luftballong i motljus.


Det ska bli flera ballonger, så att det blir som de varma sommarkvällar då stora svärmar av luftballonger flyter fram genom luften och det enda som hörs är bruset från eldandet. Då är det som att vara i en sagovärld.


Jag har aldrig flugit luftballong. Men när livet känns motigt och tungt kan jag i alla fall titta  på min egen lilla virkade och drömma mig bort.

fredag 29 oktober 2010

Lite mer tyg kan ju inte skada


Eftersom dagen idag  varit ganska händelselös, tog jag en secondhand/loppistur innan hämtning på dagis och skola.

På kommunens second hand hittade jag en gardinlängd med blommor och fjärilar och ett örngott med små blommor. Jag lämnade kvar ett påslakan med luftballonger, för det var "fel" färger. Har någon gång fått höra att jag är färgfascist, eller något med ungefär samma innebörd.

Sen bar det av till Loppis-ladan, där jag återigen gick och drog i en klänning med såååå fint blommönster och RÄTT färger. Efter överläggning med andra kunder om vilket material det kunde tänkas vara (antagligen bomull, kanske lite viskos), slog jag till!

Jag hade egentligen tänk stycka klänningen och använda tyget, men eftersom den var i min storlek tänkte jag att det kunde vara kul att prova den i alla fall. Och den satt helt perfekt! Minskar jag två, tre kilo kommer den sitta ännu mer perfekt.

Dessutom var det faktiskt en riktigt, riktigt snygg modell. Snygg urringning, snygga ärmar med lite puff högst upp, sen lite puffigt igen innan manschetten. Figursydd med skärp i midjan, skärp i midjan brukar vara lika med fult på mig men inte här, och hellång med ganska mycket vidd nertill. Kan tänka mig att den är från slutet av 60-, eller början av 70-talet, men jag var inte född då så jag vet inte ;)

Tittar man på bilden får man ett hum om hur det ser ut. Bilden är dock väldigt oskarp, för så blir det när man har en 7-årig fotoassistent och en kamera men nästan inget batteri kvar.

Men tänk ihop bilderna på tyget och klänningen med min inte så målande beskrivning, så kanske det känns lite klarare.


Problemet är nu bara ett jag absolut inte kan klippa sönder klänningen. Men den är inte så värst användbar, hellånga väldigt blommiga klänningar  är inget jag använder till vardags.

Det får kanske bli någon form av kompromiss. Jag kortar av klänningen en bit så att den blir lite mer lättanvänd och då får jag ju också lite tyg att sy något annat av.

Då återstår det bara att våga klippa i den.

Och hur tänkte jag här då!?


Idag hämtade jag mitt senaste Tradera-köp, ett slags sista-minuten-köp. Jag kunde inte låta bli 4 meter blommönstrad frotté från förr, det kan ju alltid vara bra att ha och så är det ju blommönstrat.


När jag öppnade paketet spred sig en svag doft av ladugård, så det blev till att tvätta det på en gång.

När det hängde på tork över trappräcket insåg jag hur mycket tyg det faktiskt är. Och hur mycket blått det är. Jag tycker inte så mycket om blått. Mönstret är jag  visserligen väldigt förtjust i. Blommönster är (i princip) aldrig fel och det här är i mitt tycke helt rätt.

Så det är inte så att jag på något sätt är missnöjd med mitt köp, men när jag ser tyget hänga där kan jag ändå inte låta bli att tänka:

-Vad ska jag med 4 meter blåblommig frotté till....

torsdag 28 oktober 2010

Mormorsrutor på flaska



Jag ville gärna använda mina mormorsrutor, men insåg att det skulle ta lååång tid att få ihop tillräckligt till en filt. Alltså var jag tvungen att komma på något annat.

Och helt otroligt! 

En glasflaska som jag sparat för att använda som virknålsställ, var precis lagom stor för fyra rutor ihopvirkade till en cirkel.  En invirkad virknålsförvaring fick det bli.




Två små glasflaskor inköpta på Gotlandsloppis fick vara med brevid mormorsruteflaskan. Den ena har en krage av presentpapper och i den andra står ett skott med dr Westerlunds blomma på rotning och luktar hemtrevligt.



Med lite vadd i botten på flaskan blev det en perfekt virknålsflaska för de nålar som inte fick plats i fodralet som jag sydde härom dagen.

Riktigt tjusigt med mormorsrutor på flaska om jag får säga det själv...

tisdag 26 oktober 2010

Mormorsrutor


Idag har jag för första gången provat att virka mormorsrutor. Det gick över förväntan och jag kände mig så duktig.


Jag googlade efter mönster och använde till slut det här. Mönstret var lätt att följa, även om man inte är van mönsterläsare och det är inte jag.

Mina rutor blev inte så stora, vilket ju kan bero på att jag skippade det 4:e varvet. Om jag ska göra en filt kommer det ta eviga tider med de här små söta rutorna.

Men det är klart, att virka mormorsrutor är klart beroendeframkallande, så vips kanske det är en färdig filt...

måndag 25 oktober 2010

Virknålsfodral


Eftersom min förra virknålsförvaring, en fryspåse, varit trasig ganska länge sydde jag ett nytt fodral i dag.  De här tygerna fick vara med i dagens projekt.


 Utsidan av fodralet är sytt av tyg från ett förkläde som jag köpt på Tradera.


Fodret på insidan är från påslakanet som jag köpte på Stadsmissionens second hand förra veckan. Till facket använde jag det fina hjärttyget och kantade med samma tyg som på utsidan. För att hålla virknålarna på plats sydde små fack och ett lite större fack för saxen. Till sist sydde jag fast en spets som jag virkade i helgen. Garnet var lite för tjockt och jag hade inget mönster, men jag blev ändå riktigt nöjd med min spets.



 Här ser man facken lite bättre. Längst till vänster är det större facket för saxen.


Spetsen i närbild. Fastsydd med små, små stygn.


Knytbandet är sytt av samma tyg som fodret.

Vart tog då det svarta tyget med vita prickar på första bilden vägen?

-Jo, det använde jag som innerfoder till saxfacket för att saxen inte ska nöta sönder det andra tyget.Det återstår att se om det fungerar.

söndag 24 oktober 2010

Pimpat syskrin


Äntligen har jag gjort klart mitt syskrin!

Syskrinet inhandlades på Lidl för 79 kr, ett mycket överkomligt pris tycker jag. Men eftersom jag sedan barndomen lider av trärent-överdos, så kände jag att jag inte skulle stå ut med att ha det omålat.

Alltså skruvade jag isär allt som gick att skruva isär (handtaget var fastlimmat), grundmålade två omgångar, för att sedan måla med lackfärg. Träknopparna bytte jag ut mot porslinsknoppar. På locken lackade jag fast lite av mitt fina gula tyg med hjärtmönster. Sen var det "bara" att skruva ihop det igen. Det tog ungefär 1,5 månad.
  


Mitt tidigare "syskrin" var en trasig platslåda från IKEA och en pappkartong. Inte snyggt,  inte funktionellt.

 De nya knopparna är porslinsknoppar från Indiska. Egentligen hade jag velat ha såna här elefantknoppar, men kände att det skulle bli lite dyrt med knoppar och frakt. Men om jag trillar på några i en butik så...


Till sist visar jag en prinsesstårte-grytlapp som jag gjorde klart i dag. Den ska min mamma ha i sitt kök, men den blir nog mest prydnad, för den är lite för tunn. Dessutom är det ju ganska opraktiskt med en ros mitt på.

fredag 22 oktober 2010

Ugglor och älgar


 I dag har det flyttat in två nya, virkade, ugglor på tavellisten vid vår matplats.

Sen tidigare bor där två teak(?)ugglor som jag köpt på Tradera. Min morfar och mormor hade likadana på sin kryddhylla och plötsligt kände jag att jag ville ha, eller faktiskt behövde ha, såna ugglor.

De ugglor som fanns hos min morfar och mormor hade en av mina otaliga kusiner ärvt, så jag fick snällt jaga reda på ett par egna. Jag var så glad när jag fick hem mina ugglor!



 Så här ser hela tavellisten vid matplatsen ut. Barnens konst dominerar som synes.

Den största tavlan har R gjort. Den syns även i närbild på första bilden.



På den här änden finns två ugglor som svärmor köpte på loppis när M var liten.  När hon nyligen hade översvämning i källaren kom de fram och så fick de flytta hem till oss.

Hjärtat i ramen är från en servett som jag hittade i Finland hos Ms mormor.  Blocket med monster kommer från Lagerhaus.



Det här är ett av Js alster. Ugglan skulle man ju kunna tro var sydd av något av barnen, men nej, det är jag som har gjort den. Brevid är ett Transformersmärke.

Bilderna i det här inlägget tog mååånga timmar att fota, dels beroende på dåligt ljus, men även att jag var tvungen att några gånger springa ut i trädgården för att jaga bort älgar som åt på mina äppelträd. Därav rubriken ;).

Jag har i alla fall lärt mig i dag att älgar inte bryr sig om att man slamrar med grytlock (själv fick jag ont i öronen), men kastar man en näve småsten i huvudet på dem blir de rädda och springer iväg.

PS. Jag är urdålig på att kasta. Jag kastar löst och siktar dåligt, så det gjorde absolut INTE ont på älgen.

torsdag 21 oktober 2010

S(t)ilstudie


Idag har jag utökat min lilla tesil-samling med en liten rulltårtesil. Jag tänkte passa på att visa några av mina andra silar.


De här två har jag fått i present av snälla vänner. Den lilla kannan är från loppis och silen med tillhörande skål kommer från Sagaform.


 


Tehuset, som jag haft sedan länge, står på ett litet Rörstrandsfat. Silen i tekannan kommer från Indiska.


Den har fina gamla skedsilen har jag fått låna av svärmor på obestämd tid. Den har hon fått av någon i sina finska hemtrakter. Keramikfatet är köpt på Gotland hos Lindas krukor, som ligger alldeles i närheten av svärmors sommarställe.


De här tre är nog ändå mina favoriter. Den lilla kannan skulle jag tro är inspirerad av servisen Prunus.

Att välja mellan kannan och den prickiga lila tekoppen är alltid svårt och nu har jag gjort det ännu svårare, när jag köpt en liten rulltårta också.

onsdag 20 oktober 2010

Nöje och nytta


I dag hade jag vägarna förbi Gröndal, så jag passade på att kolla in Stadsmissionens second hand-butik.

Och vilken tur jag hade! Jag hittade två påslakan, en duk och ett örngott.

Örngottet, med grönt mönster, blev jag väldigt förtjust i . Tyvärr har det en del små hål.
Det blåa påslakanet och det rosa påslakanet, kunde jag inte låta bli att köpa. Det känns helt fel att lämna kvar gamla fina retromönstrade påslakan  i affären.

Duken är nog nyare, men den passade så bra ihop med de andra, så den fick också följa med.



Som vanligt när jag hittar tyger, var det inte precis något "fynd" rent prismässigt. Men jag tröstar mig med att pengarna går till något bra. Att jag har förenat nöje med nytta.

tisdag 19 oktober 2010

Finaste smyckena


Det här vackra armbandet har J, 3år, gjort till mig på dagis.

-Mamma det är som kristallerna i Stålmannens hus.

Har man sett senaste Superman-filmen så förstår man tanken. Det ser faktiskt ut som kristallerna i Stålmannens "hus".



 Så här tjusigt är det på!



Även H och R, Js storebrödrar har tillverkat ett och annat armband och halsband till mig. 



En regnig och ruggig dag som denna piggar det upp med färgglada små hästar, hjärtan, blommor, fjärilar och annat fint.

Att få såna här presenter av barnen gör mig alltid lika glad. Att de har ansträngt sig för att göra något fint till mig.

De är de finaste smyckena.